Situació

Des de la marjal

Vista de Xeraco i la serralada del Mondúver des de la marjal.

« La universalització dels mitjans de comunicació i d’ensenyança ha contribuït moltíssim a divulgar la toponímia d’ arreu del món de tal manera que sense exagerar un alumne de primària, secundària o una persona mitjanament culta pot conèixer per exemple els rius o les muntanyes  més importants de qualsevol continent. En canvi és alarmant la ignorància respecte a la toponímia local. Els xiquets i els joves d’ara difícilment distingirien un parell de noms de muntanyes del terme …. »

 Aquesta llarga cita introductòria reflecteix la preocupació de certs col·lectius ( hom no sap si cada vegada més o menys ) per la situació d’oblit i abandonament dels noms tradicionals de lloc, procés paral·lel al que ha sofert el patrimoni cultural.

     Mestratge en toponímia

     Toponímia del terme de Xeraco

      Vicent Llorens Martí    

100_2058

Vista de Xeraco i la planura litoral des de la Barcella.

Xeraco és un municipi que es troba situat al nord-est de la comarca de la Safor ( País Valencià ), a 900,0 de longitud i 498,2 de latitud segons les coordenades Lambert.

El seu terme, d’una extensió de 20 km² i 14 m. d’altitud, limita al Nord amb el municipi de Tavernes de la Valldigna ( La Vall ), a l’Est amb la Mediterrània  i al Sud amb els termes de Xeresa i Gandia i, a l’Oest amb els de Benifairó, Simat i Tavernes.

El seu nom prové de la paraula àrab xara, és un agrupament vegetal, on una persona dreta hi sobresurt.

També és cert que tenim poquíssima documentació per saber amb certesa la seua provinença.

El seu nom nom oficial des del 1981,és el de XERACO.

 

img253

Escut constitucional 1890

                                                                         ……………………………………………………………………

 

Enllaços


Associació Cultural la Goleta